Followers

Keluhan Mahasiswa @ PTPTN...!!!

Tuesday, December 20, 2011

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/380081_288125864553873_197667700266357_917589_1681173157_n.jpghttps://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/380081_288125864553873_197667700266357_917589_1681173157_n.jpg

Ramai bising pasal PTPTN. Kononnya mahasiswa lari tak nak bayar. Lepas tu bising pasal mahasiswa pilih kerja. Tapi pernah ke kerajaan fikir masalah mahasiswa? Nak kerja elok sikit bersesuaian dengan bidang dan course yang di ambil untuk memudahkan bayar hutang.. tapi bila dapat kerja gaji rm1,000 bayar sewa rumah rm200 monthly sebab share2, lepas tu motor rm250, rm20 electricity n water, rm200 barangan dapur.

Balance dalam rm300++. Nak hantar kat mak duit lagi. Tak kan lah dah kerja taknak bagi mak duit? Nak juga gembirakan hati mak. Dan lain2 perbelanjaan seperti minyak, makan di tempat kerja, dan pelbagai lagi. Semua perlukan duit. Untung orang x merokok. Kalau merokok mungkin lain pula hal nya. Mahasiswa pun tersepit juga. Kalau dapat bayar rm30 sebulan pun rasa seronok macam dah kurang dosa dari lari bayar hutang tapi bila tengok balance tak pernah nampak macam susut rasa sakit hati pula.

Yang kerajaan tahu nak salahkan mahasiswa kononnya liat nak bayar hutang dan tak pandai nak berterima kasih. lagi tertekan, had umur persaraan dinaikkan ke 60 tahun... Sampai bila mahasiswa nak menganggur lagi?
 
 
Click Iklan Untuk Bantu Admin

Mohon kongsikan bacaan ini untuk bacaan semua. Terima kasih
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments
2 Comments

2 comments:

KAYUAPI said...

Tindakan melanjutkan usia persaraan menutup peluang mahasiswa mendapat pekerjaan. Tak tahu apa rasionalnya melanjutkan usia persaraan ..... tak bagi pak tua pak tua pergi surau dan masjid? ... berkemungkinan juga. Kebanyakan pak tua 'efficiency' dan produktiviti mereka ditahap mendatar atau menurun, gaji pula dah mahal. Berbaloi ke ?

aNdi.Hanin::حنين نظوره said...

pendapat saya, bayar je, rm10 sebulan pun jadilah. mana yang termampu. sekurang-kurangnya dekat dahi tak dicop sebagai 'kacang lupakan kulit'(ceh, hampeh punye iklan) sebab usaha nak membayar tu ada.

dengan ekonomi negara sekarang ni, cakap bnyk pun tak guna. nanti election, pandai2 la pilih pemimpin.